Anne-Marie de Brouwer - United Colors Breda

Anne-Marie de Brouwer

Brengt (h)eerlijke koffie uit Rwanda op de markt

8 maart – Internationale Vrouwendag

Hoe het begon

Toen ik onderzoek deed bij het Rwandatribunaal zag ik hoeveel leed de mensen in Rwanda elkaar hebben aangedaan. Zeker de vrouwen zijn zwaar getroffen. Ik wilde iets doen. Tijdens een reis door dit Afrikaanse land ben ik in contact gekomen met deze vrouwen – overlevenden van seksueel geweld. In Nederland hebben we Stichting Mukomeze opgericht die vrouwen, en ook mannen, empoweren. Daarnaast hebben we een organisatie op poten gezet – Het Bèkske: Rwandan Empowerment Coffee – waarin deze Rwandese vrouwen de koffie verbouwen en verwerken en wij vanuit Nederland de verkoop verzorgen.

Het beter krijgen

In ieder kopje koffie zit voor mij het gevoel dat ik deze vrouwelijke onderneemsters steun, zodat zij hun kinderen en kleinkinderen een betere toekomst kunnen geven. Daar wordt de wereld beter van en misschien, heel misschien, kunnen genocides zoals destijds in 1994 worden voorkomen. Het leed van toen, is nu nog dagelijks merkbaar. Ik heb niet de illusie dat die pijn helemaal weggaat, maar samen kunnen we er wel voor zorgen dat deze vrouwen het beter krijgen. Daar gaat voor mij United Colors Breda over, en Internationale Vrouwendag op 8 maart.

Nog meer doen

Die reis naar Rwanda bracht bij mij het besef dat we nog veel meer kunnen doen op het gebied van vrouwenrechten in oorlogssituaties. Vandaar dat we de organisatie IMPACT hebben opgezet. Hier zorgen wij ervoor dat wij vrouwen én mannen elkaar ondersteunen en dat de verhalen over onderdrukking niet vergeten worden. En we zorgen ervoor dat we positief blijven denken en doen. Alleen dan kun je het jezelf gunnen iets te vieren.

impact-now.org – Het tegengaan en aanpakken van mensenhandel en seksueel geweld in conflict

mukomeze.nl – Empoweren van Rwandese vrouwen en mannen die genocidaal seksueel geweld hebben overleefd

rwandesekoffie.com – (h)eerlijke koffie verbouwd door krachtige Rwandese onderneemsters

 

Bekske pack shot

lekker met onze koffie

Bèkske’s choice: zoete lente latte

Wat heb je nodig (voor 1 persoon) (5 minuten bereidingstijd):

 • 1 Bèkske espresso (light of medium roast)
 • 20 gram amandelschaafsel
 • 100 ml volle melk
 • 6 ml karamel stroop
 • 2 karamel fudge blokjes
 • 1 glas
 • Koffiezetapparaat
 • Melkopschuimer (of steelpan om melk in te kloppen)

Hoe pak je het aan:

 • Verdeel de karamel stroop in het glas. Om de karamel goed te verdelen kun je de karamel siroop het beste langs de zijkant naar beneden laten lopen. Dit geeft een heel mooi effect. (tip: je kunt een volgende keer ook karamel siroop gebruiken)
 • Schuim de volle melk op in een melkopschuimer. Heb je geen melkopschuimer? Dan kun je ook een steelpan gebruiken om de melk op te kloppen. Giet eerst de volle melk in een steelpan en klop de melk op met een garde terwijl je de melk verwarmt. Zorg ervoor dat de melk niet kookt. Giet de melk vervolgens in het glas.
 • Zet een espresso en giet deze voorzichtig bij de karamel en de melk in het glas. Als je een koffiemachine hebt, kun je het glas gewoon onder de machine zetten en daar zowel de melk als de koffie in laten komen. Je krijgt een mooi ‘laagjes effect’ van de melk en koffie (zie foto).
 • Strooi de amandelschaafsel op de zoete lente latte. (tip: je kunt een volgende keer variëren door andere toppings te gebruiken zoals fijn gehakte pinda’s, marshmallows of popcorn.) Als de karamel stroop boven in het glas te veel is weggezakt naar beneden, kun je nog een beetje karamel stroop boven in het glas doen, ter decoratie.
 • Serveer de zoete lente latte met twee karamel fudge blokjes. (tip: je kunt ook twee nougat blokjes bij de koffie serveren; deze zijn ook verkrijgbaar in karamelsmaak.)