Barbara Suchodolska

Barbara is geboren en getogen in Polen. In 2006 verhuisde ze voor de liefde naar Nederland. Hoewel ze zich helemaal thuis voelt in Nederland,  blijft ze van binnen altijd een Poolse. Ze woont nu in Breda en dat betekent dat ze niet vaak naar Polen kan om feestdagen te vieren. Een ding is zeker: dit weerhoudt haar er niet van op Tłusty Czwartek een pączki te eten.

Tłusty Czwartek wordt gevierd op de donderdag voor Aswoensdag. Op deze dag is het in Polen traditie goed te eten en een vette bodem neer te leggen voor de vastenperiode die eraan komt. Een van de belangrijk onderdeel van dit feest zijn pączki. Dit zijn gefrituurde deegbollen gevuld met bijvoorbeeld chocolade en advocaat of verschillende soorten jam.

Zelf is Barbara dol op een pączek gevuld met marmelade. Vooral wanneer haar moeder die heeft gemaakt. De geur van verse pączki en zelfgemaakte rozebottelmarmelade geven haar nog steeds een warm gevoel. Herinneringen van vroeger komen naar boven: haar moeder die ieder jaar de hele dag in de keuken stond om pączki te maken voor vrienden en familie in de buurt, gevolgd door een heerlijk feest. Het geeft haar een gevoel van thuis.

Ook nu ze haar feest in Nederland viert, zoekt ze ieder jaar weer op Vette Donderdag een pączek. Het liefst van de Poolse winkel of zelf gebakken. Het liefst van de Poolse winkel of zelf gebakken, maar als dat niet lukt, dan koopt ze er eentje uit de supermarkt. Zolang het maar een pączek is.