Chermaine Vermeulen

De maatschappelijk betrokken en cum laude afgestudeerde ontwerpster werkt met kinderen uit de wijken rondom het Seeligkwartier. Ze pakt het liefst samen de knelpunten aan: hoe zien zij hun wijk, wat willen ze graag doen en waar dromen ze van?

Vanuit die knelpunten is Chermaine ideeën gaan ontwikkelen. Zo is de  “doe het zelf” speelplek ontstaan. Want niet alleen in Breda zijn er weinig speelplekken, ook landelijk gezien is dit een probleem. Een verplaatsbare “doe het zelf” speelplek kan de oplossing zijn. Kijk eens naar wat de omgeving biedt, en geef er samen een touch aan, is haar gedachte. Hieruit ontstaat een veel uitdagendere manier van spelen. 

Met haar afstudeerproject laat ze Breda zien hoe je kinderen creatief mee laat denken over oplossingen in gebiedsontwikkelingen. Door de kindergeest te betrekken in het onderzoek en het ontwerp ontstaan veel creatieve ideeën. Daarnaast wil zij het belang van kind zijn en het doel van spelen onder de aandacht brengen. Kinderen die spelen, leren zelf na te denken en durven hierin risico’s te nemen. Nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht zijn elementen die je op deze manier laat opbloeien. Als je ziet hoe creatief kinderen zijn met simpele dingen, dan weet je dat je niet veel nodig hebt voor een leuke speeltijd.