Diana J. Banks - United Colors Breda

Diana J. Banks

Creëert een sterk netwerk door kennis, kansen en cassave

10 oktober – dag van de Marrons

10 oktober

De strijd van de Surinaamse Marrons tegen onderdrukking en voor vrijheid wordt sinds 2010 gevierd en herdacht. 10 oktober is de Dag van de Marrons en dat is de nationale feestdag die Diana ieder jaar viert. Ze vertelt: “Mijn ouders verhuisden begin jaren zestig vanuit District Marowijne naar Paramaribo. Hier ben ik geboren en getogen als jongste uit een groot gezin. Mijn ouders hielden van de Marronse cultuur. Daar hoorde werken op het land bij. We hadden een stuk grond net buiten Paramaribo. Ieder weekend gingen wij daarnaartoe.”

 

Dromen

Eenmaal volwassen verhuisde Diana naar Nederland. Hier een bestaan opbouwen bleek lastig. Na veel solliciteren kon ze aan de slag, weliswaar ver onder haar niveau, maar werken zou ze. En dromen ook. Zo kwam ze op het idee meer met cassave te doen.  Vroeger was het de wortel die hele gemeenschappen voedde, waarom nu niet? Diana: “Zeker nu consumenten openstaan voor exotische producten en cassave steeds belangrijker wordt op de wereldvoedselmarkt. Dit is voor iedereen een win-win situatie: volop kansen voor de kleine boeren in Suriname en een gezonde afzetmarkt in Europa voor deze superfood.”

 

Twee kanten

Vanuit De Teruggave geeft ze met de cassave haar stichting Talitha Arise een gezicht waar het mes aan twee kanten snijdt: ze helpt haar connecties in Suriname en ze wil ervoor zorgen dat de cassave werkgelegenheid in Nederland gaat brengen. Droom uitgekomen, missie geslaagd? Nee hoor, dit is pas het begin. “Ik ga door voor de mensen die een kans nodig hebben.”