Kinga Szczepaneksobkowiak

Als er iemand trots op haar naam en afkomst is, dan is het Kinga. Geboren en getogen in Polen, woont ze nu bijna zeven jaar in Breda. In haar naam zit de geschiedenis van zout gesloten. Sint Kinga is de patroonheilige van de zoutmijnwerkers. Deze bijzondere band viert Kinga op haar naamdag. Naamdagen zijn populair in Polen en in andere Oost-Europese landen. Een naamdag kan elke dag van het jaar zijn die samenhangt met iemands geboortenaam. Voor Kinga is dit 24 juli. 

Over het algemeen wordt de naamdag op dezelfde manier gevierd als iemands verjaardag. Mensen komen langs, drinken wat en eten lekker samen. Bovendien zingen ze dezelfde feestelijke liedjes als op je verjaardag. Het enige verschil is dat je op je naamdag geen jaar ouder wordt. De datum van je naamdag is voor iedereen anders. Bij sommige namen kun je kiezen welke dag je wilt vieren, aangezien er meerdere dagen zijn voor grotere namen. Wanneer dit het geval is, bepalen de ouders bij de geboorte op welke datum zij de naamdag vieren. De naamdagen worden nog steeds gevierd, alleen niet zoveel als de jongere generatie vroeger ook.

Zout
Zoals eerder vermeld heeft Kinga’s naam een ​​relatie met zout. Dit is ook iets heel belangrijks en nuttigs voor haar. Naast het gebruik van verschillende soorten zout in het bereiden van lekker eten, zijn er ook zouten die ze gebruikt voor reiniging en genezing. Wie wist dat zout zoveel meer kon zijn dan alleen een smaakmaker, zelfs een naam die het waard is om gevierd te worden.